torsdag 25 februari 2010

Precious av Sapphire

En bok som är brännande aktuell just nu. Sångerskan Maria Carey har fått stående ovationer för sin rolltolkning som socialsekreterare i filmatiseringen av romanen. Men huvudpersonen är Precious.
Hon är mycket överviktig, bor i New Yorks slumkvarter, kan knappt läsa eller skriva, har en mamma som trakasserar henne och hon har blivit sexuellt utnyttjad som barn. Hon blir gravid med sin första dotter redan som 12-åring på grund av att hennes pappa våldtar henne. När vi möter henne i boken är hon gravid för andra gången, denna gång också med sin egen pappa som far till barnet.

Det här är en oerhört speciell och naturligtvis tragisk bok som drabbar en och som man bara inte kan slita sig ifrån. Boken är medvetet ”illa stavad” eftersom Precious inte kan skriva så bra. Det gör den olik något annat jag någonsin läst för språket är så väldigt kraftfullt. Det är som att felstavningarna gör den starkare, mer närvarande, mer ofrånkomlig.
Precious går i en skola där hon skriker åt de andra eleverna att de ska ”hålla käften” för hon vill faktiskt lära sig något. Inte så lätt bara, när hon inte fått lära sig att skriva och läsa. Hon börjar på en ny skola, en specialskola för tonåringar som är analfabeter. Här träffar hon Miss Rain, en eldsjäl som både är svartsynt eftersom hon ser hur rått samhället är, men hon kan också entusiasmera sina elever, sex flickor med svår bakgrund. Precious börjar skriva ner sitt liv. Hon finner en stor trygghet i att sätta alla känslor på pränt, hon känner att för varje ord hon skriver så hamnar hon längre bort från mamman, misären och all hopplöshet. Språket i romanen är yxigt och ”fel”, men det blir som ett slags uppbruten poesi i stället. Tyckte väldigt mycket om den här boken.



Klipp ur filmen!




/Karin, Universitetsholmens gymnasium

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar